‘Yumurtanın üzerinde bu işaret yoksa sakın satın almayın’ uyarısı

Yumurta, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da en çok tüketilen besinlerden biri. Haşlanmış, omlet, kızartma ya da tatlılar da kullanılıyor ve neredeyse herkesin damak zevkine hitap ediyor. Protein açısından zengin, pratik bir şekilde pişirilebilen ve her öğünde değerlendirilebilecek kadar çok yönlüdür. Fakat, yumurtaların güvenliği üretim şekillerine bağlı olarak farklılık gösterebilir ve bu durum özellikle hassas gruplar için önemlidir.

Satılan bazı yumurtaların büyük çoğunluğu güvenle tüketilebilir olsa da küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için kaynak seçimi kritik hale gelir. Özellikle çiğ ya da akışkan yumurta tercih edenlerin üretim sürecine dikkat etmesi gerekiyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİNİ AZA İNDİREN DETAY

Yumurtaların yüzde 90’ından fazlası salmonella riskini ciddi oranda düşüren bir gıda güvenliği programı kapsamında üretilmektedir. 1998’de başlatılan bu sistem sayesinde bugüne kadar 200 milyardan fazla yumurta güvenle tüketiciye ulaştı. Programın en belirgin işareti, İngiltere’de kabukta ya da ambalajda görülen kırmızı renkteki British Lion damgasıdır.

British Lion logosu, her tavuğun salmonella aşısı olduğunu ve tüm üretim sürecinin izlenebilir olduğunu garanti eder. Bu işareti taşıyan yumurtalar, Tesco, Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Morrisons ve Waitrose gibi tüm büyük marketlerde bulunabilir. İskoçya Gıda Standartları da yumurtaların dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduğunu vurgularken, uygun saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin gıda zehirlenmesi riskini en aza indireceğini belirtir.

YUMURTALAR İÇİN BAZI HAYATİ İŞARETLER TAŞIYOR

Ayrıca, sağlıklı bireyler çiğ veya az pişmiş İngiliz tavuk yumurtalarını güvenle tüketebilirken, hamileler, yaşlılar ve çocuklar gibi risk grubundaki kişilerin yalnızca British Lion veya Laid in Britain güvence programı kapsamındaki yumurtaları tercih etmesi öneriliyor. Bu gruplar için özellikle çiğ ve akışkan yumurta tüketiminde bu işaretler hayati önem taşıyor.

Hijyen de büyük rol oynar. Yumurtayla temas eden ellerin ve mutfak gereçlerinin iyice temizlenmesi, çatlak kabuklu yumurtalardan uzak durulması ve yumurtaların diğer yiyeceklerden ayrı muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra ördek, kaz veya bıldırcın yumurtaları salmonella riskinin daha yüksek olması sebebiyle mutlaka tam olarak pişirilmelidir.

 

Related Posts

Van’da trafik kazası: Bir kişi yaralandı

Edinilen bilgiye göre kaza, Van-Özalp yolu Kömürcüler Sitesi Kavşağı’nda meydana geldi. Başka bir araca çarpmamak için manevra yapan sürücü, direksiyon hâkimiyetini kaybederek kaldırıma çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan araç, takla atarak yol …

40 yaşındaki Ronaldo’dan bir rekor daha: Kupa gitti ama tarihe geçti

Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan Süper Kupa finalinde attığı golle tarihe geçti.

ABD’de et muamelesi gören tek balık

ABD’de yıllardır süregelen tuhaf bir tartışmanın merkezinde yayın balığı bulunuyor. Normalde et, tavuk ve yumurtaları Tarım Bakanlığı (USDA), diğer tüm deniz ürünlerini ise Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) denetler. Ancak yayın balığı bu kurala uymuyor…

Fenerbahçe büyük rövanş öncesi moral arıyor

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi yolundaki Benfica rövanşı öncesinde ligde 3 puanın peşinde. Sarı Lacivertliler, yeni sözonun üçüncü haftasında Kocaelispor’u konuk edecek.

Memur Sen’den son günde yeni açıklama geldi

Memur zamları ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gitmeyeceklerini açıkladı.

11,9 milyarlık ikramiyeyle rekor kırdı

EuroMillions’ta 250 milyon Euro’luk yani 11,9 milyar TL ile dev ikramiye Fransa’ya çıktı ve ülke tarihinin en yüksek ulusal rekoru kırıldı.