Bursa Protestan Kilisesi’ne tahliye: ‘Burası ibadet için en iyi yer’

Bursa Protestan Kilisesi Güçlendirilme İçin Tahliye Ediliyor

BURSA – Bursa Protestan Kilisesi, depreme karşı güçlendirilme çalışmaları sebebiyle Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tahliye edilmesi istendi. Protestan din adamı İsmail Kulakçıoğlu, kilisenin sağlam olduğunu belirten raporlar hazırladıklarını dile getirdi.

Hukuki süreç başlatan Kulakçıoğlu, “Başka bir yerimiz yok, Türkiye mozaiğinin parçası olmaktan çekinmeliyiz” dedi.

Protestan din adamı İsmail Kulakçıoğlu, tahliye kararını mahkemeye taşıdıklarını açıkladı.

TARİHİ 1835’LERE KADAR GİDİYOR

Dünyadaki üç Hristiyan mezhebinin ortak kullandığı tek kilise olan Bursa Protestan Kilisesi, 1835 yılında Fransız fabrikatörler tarafından kurulmuş bir ipek fabrikasına dayanmaktadır. Kilise, Fransız Katolik cemaati tarafından kullanıldığı için “Fransız Kilisesi” olarak da bilinmektedir. Restorasyon geçiren kilise, şu anda 3 mezhepten yaklaşık 200 kişi tarafından 20 yıldır ibadet için kullanılmaktadır.

Diri Faylara Uzaklık Haritası’na göre kilisenin en yakın faya 500-600 metre uzaklıkta olduğu belirtilmektedir.

KİLİSE TAHLİYE EDİLİYOR

Bursa Protestan Kilisesi Yaşam ve Kültür Vakfı’na yapılan tebligatta, kilisenin tahliyesi istenmiştir. Ancak vakfın başkanı İsmail Kulakçıoğlu, kilisenin Hamamlar bölgesinde olmadığını tespit etmiştir.

Kulakçıoğlu, yapılan jeoloji mühendisi raporunda kilisenin güçlendirme gerektirdiği yönünde bir bulguya rastlanmadığını belirtmiştir. Ayrıca binanın 2002-2004 yıllarında restore edildiğini ve güçlü olduğunu vurgulamıştır.

Vakıf, tahliye kararına itiraz ederek, durdurulması ve bilirkişi raporu oluşturulması için dava açmıştır.

Kilisenin sadece Bursa için değil dünya çapında önemli olduğu belirtilmektedir.

‘TÜRKİYE MOZAİĞİNİN DÖKÜLEN TAŞLARI BİZ OLMAYALIM’

Mahkeme, dosyayı incelemeden reddetmiştir. Vakıf, mahkeme kararını istinafa taşımıştır. Kulakçıoğlu, “Gidecek başka bir yerimiz yok. Burası, Hristiyan ibadeti için en uygun yer” diyerek endişelerini dile getirmiştir.

Kilisenin tarihi ve kültürel değerinin korunması gerektiğini vurgulayan Kulakçıoğlu, sürecin şu anda devam ettiğini ve kilisenin hala kullanımda olduğunu belirtmiştir.

Vakfın başkan yardımcısı Ali Aytaç da binanın turistleri çekerek yerel ekonomiye katkı sağladığını söyleyerek, kilisenin kapatılmasının ekonomik açıdan sıkıntı yaratabileceğini ifade etmiştir.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir