Almanya’da gassalığa büyük ilgi: Aylığı 3000 Euro
Almanya’da Gassal Olmak İsteyen Gençlerin Sayısı Artıyor
Gassal dizisinin etkisiyle Türkiye’de gassal kurslarına olan talep artarken, Almanya’da da gassal olmak isteyen gençlerin sayısında önemli bir artış yaşanıyor. 2013 yılında 390 kişi bu mesleği öğrenmek için kurslara katılırken, bu sayı 2023 yılında 860’a yükseldi. Eğitim alanların yüzde 57’si ise kadınlardan oluşuyor.
Almanya’da ise vefat edenlerin sayısında son 10 yılda yüzde 15’lik bir artış görüldü. Bir Alman cenaze levazımatçısı, Türkiye’deki bir gassalın maaşının neredeyse üç katı olan ortalama 3000 Euro brüt aylık kazanıyor.
Türkiye’deki gassallar genellikle ölülerin yıkanması, kefenlenmesi ve defin işlemlerine hazırlanmasında görev alırken, Almanya’da ise cenaze levazımatçısı ya da gassal olarak görev yapan kişi, ölüleri morgdan alıp yıkama işlemini gerçekleştiriyor, hijyenik bakımını sağlıyor, resmi ve dini işlemlerle ilgileniyor, makyajını yapıyor, ölüm ilanlarını hazırlıyor ve cenaze törenini düzenliyor.
Almanya’da kadınların, empati güçlerinin daha yüksek olması nedeniyle bu mesleği tercih ettiği belirtiliyor. Meslekteki en önemli unsurların ise “empati ve zihinsel güç” olduğuna vurgu yapılıyor. Ayrıca Almanya’da Müslüman olmayanların pek azı toprağa gömülürken, çoğunluk yakılarak vefat ediyor. Bir kısmı da tabuta konularak şapele yerleştiriliyor.